Презентація тактильних артальбомів: мистецтво на дотик

Презентація тактильних артальбомів: мистецтво на дотик

5 примірників альбомів вартістю близько 20 тис. грн кожен безкоштовно передадуть в найбільші центри, де навчаються незрячі діти. Київ. 15 жовтня. УНІАН. В Україні вперше створили тактильні альбоми для незрячих про вітчизняну та світову культуру.

Про це координатор громадської організації “Боротьба за права” та проекту “Скарби культури для всіх людей” Юлія Сачук повідомила під час прес-конференції в УНІАН. Вона зазначила, що працює у сфері захисту прав людей з інвалідністю вже більш як 10 років та за цей час помітила, що і у звичайних школах, і в школах для людей з інвалідністю матеріально-технічна база є дуже слабкою і потребує великої кількості додаткових матеріалів. «Незряча людина, як і будь-яка інша, аби жити повноцінним життям, потребує якісної освіти. А отримати її без доступних матеріалів вкрай важко. Тому в ті роки виникла ідея, і ми зробили тактильну схему «Київського метрополітену», яка є на центральних станціях метро. У 2015 році разом з нашими польськими колегами ми зробили тактильну карту України, а минулого року – атлас світу для незрячих людей», – зазначила Сачук.

За словами координатора проекту, ідея розробити тактильні альбоми виникла у неї давно. «Вона викликана власним досвідом, тому що під час навчання в школі сфера мистецтва для мене “вилітала” взагалі, тому що, маючи порушення зору, я не могла бачити багато чого з того, що показують вчителі… Згодом я побачила зразки того, що роблять за кордоном, і як можна адаптувати мистецтво і робити його ближчим для людей, які мають порушення зору, або є незрячими», – наголосила Сачук.

Як зазначила Сачук, восени 2018 року разом з культурним куратором проекту “Скарби культури для всіх людей” Ольгою Гончаренко вони сформували команду та почали втілювати ідею в життя. Таким чином їм вдалося надрукувати два тактильні арт-альбоми “Скарби культури. Світ” та “Скарби культури. Україна”, які містять тактильні зображення витворів мистецтва, що виконаних у техніці тифлографіки – рельєфного друку, який дає змогу “побачити на дотик”, а також описи шрифтом Брайля. За словами Гончаренко, щоб сформувати альбоми, проводились декілька опитувань незрячих людей, а також консультації з багатьма тифлопедагогами. Вона зазначила, що в альбомах представлені експонати з українських музеїв.

За словами Гончаренко, щоб створити тифлографічне зображення, були потрібні якісні фотографії, тому доводилося відвідувати музеї та просити зробити фото. Культурний куратор проекту наголосила, що їхня команда не отримала відмови від жодного музею, тому альбоми містять різноманітні тифлографічні зображення – від єгипетського саркофагу до різних видів живопису.

“Ці альбоми можуть допомогти вчителям цікавіше розказувати і про географію, і про літературу, і про біологію, і навіть про хімію”, – підкреслила вона. Як наголосив директор Навчально-інформаційного комп’ютерного центру “УТОС” Олександр Гордійко, завдяки якому вдалося надрукувати описи до альбомів шрифтом Брайля, надзвичайно важливо, щоб кожна людина могла побачити твори української та світової культурної спадщини. Водночас Сачук зауважила, що держава не допомагала створювати арт-альбоми для незрячих. “Всі ці матеріали ми робимо без жодної державної підтримки, для кожного такого проекту шукаються кошти, і в школи для незрячих та організації, які працюють з незрячими людьми, ми передаємо їх безкоштовно”, – додала координатор.

За її словами, учасникам проекту вдалося надрукувати п’ять примірників альбомів, вартість кожного з яких близько 20 тис. грн. Їх передадуть в найбільші українські центри, де навчаються незрячі діти, – в Харкові, Одесі, Києві, Львові та на Волині. Вона зазначила, що такий формат мистецьких альбомів є новим для України, тому команда проекту сподівається, що їхній досвіді сприятиме розвитку інклюзивного мистецтва в Україні. Сачук також наголосила, що команда проекту готова безкоштовно передати готові макети альбомів тим людям та організаціям, які хочуть та можуть надрукувати їх.

Детальніше читайте на УНІАН

Проект “Скарби культури для всіх людей” виконується ГО “Боротьба за права” за підтримки Українського культурного фонду.

Проект: /home/dm453760/ffr.org.ua/www/wp-content/themes/ffr/single.php on line 38
">BRAILLE STUDIO

Читайте також